Kdy nakupovat a kdy nenakupovat fotky z fotobanky.

 

 Fotobanky jsou skoro součástí našich životů a kromě placených najdete i kvalitní fotografie na free fotobankách. Jedním z důvodů proč se lidi rozhodnou k nákupu ve fotobankách je rychlá dostupnost a kolikrát i cena. 

15-007-salad-comp.jpg

Například tvoříte web nebo leták a fotografii potřebujete ihned. A ve fotobance ji máte i v tiskové kvalitě. Pokud vám nevadí, že fotografie z fotobank se mohou objevit i u vaší konkurence, pak je to jednoduchá a levná cesta k dobré fotografii. 

Samozřejmě tu je několik nevýhod. Tím, že stáhnete fotografie z fotobanky, tak to napadne i miliony dalších lidí. Nemáte tím originální obsah, a klienti si nikdy nespojí fotku s vaší službou nebo produktem. 

Dalším vykřičníkem jsou licence. Ve fotobance nikdy nezkontrolujete zda fotografii poskytuje ke koupi právě autor fotografie a také nevíte jestli osoba která je na fotce dala souhlas. Může se jednoduše stát, že vybudujete brand na fotce z fotobanky, ale přihlásí se o ni autor a budete muset fotku stahovat nebo doplácet za autorská práva. 


Na obranu tu jsou samozřejmě fotobanky, které si to ověřují, ale cena se pak může rovnat nákladům na nafocení vašich fotek. Zde fotografie začínají v závislosti na licenci od 300 USD

Nechat si vyfotit fotografie je samozřejmě nejlepší cesta. Budete mít pod kontrolou nejen kvalitu, licence, model releasy, brandový standard ale i jistotu toho, že se fotografie neobjeví jinde.


Jako fotograf samozřejmě doporučuji abyste si fotografie nechali nafotit, ale pokud potřebujete rychle nějakou fotografii, obraťte se na prověřené fotobanky a pozorně si přečtěte jak můžete fotografii použít.


 
15-icecream.jpg
 

Co ve fotobankách najdete. 

Vlastně skoro všechno, od produktových fotografií, reklamních fotografií, ilustrační fotografie, fotografie krajinek i fotografie jídla.

Výhody fotografií z fotobank.

  • Rychlý přístup k fotkám. 

  • Cena.

  • Široký výběr fotek.

  • Některé fotobanky nabízejí foto zdarma jen za označení fotografa.

  • Super pro použití na mockupy.


Nevýhody:

  • Nejsou to originální fotky, může je používat i vaše konkurence. 

  • Může si je koupit kdokoliv.

  • Nevíte kdo opravdu vlastní práva k poskytnutí fotek.


Je na vašem uvážení zda je to pro vás vhodné i výhodné. Například užíváme fotky z fotobank na tvoření moodboardu pro prezentace projektu klientovi.

Sám některé fotografie na fotobankách prodávám, protože mají široké využití, podívat se můžete zde.


Najmutí profesionálního fotografa se fotobance cenou a originalitou nevyrovná. Vše má své klady i zápory. Přejeme šťastnou ruku při výběru obého.