10 tipů pro fotografy co dělat v karanténě

 

Zákaz vycházení, nastávající krize v podnikání mnohé donutila zůstat doma a bez zakázek.

Osobně neznám fotografa, který by fotil na 100% jako před virem.

Mnoho lidí zvolilo trávení času odpočíváním, věnování se rodině a relaxu. Ale upřímně to vás na rozjezd podnikání po ukončení karantény nepřipraví. Všechny kroky by měly směřovat k maximálnímu využití času pro resty a přípravě co bude poté.

Livesport - Studio Reaktor

Livesport - Studio Reaktor

  • Předělat web a uklidit si portfolio

Konečně je čas na úpravu webu. Vyměňte si fotografie, aktualizujte údaje a texty. 

Zkontrolujte seo a správně použité keywordy. A projděte si analýzy i linkbuilding.


  • Marketing - články, sociální sítě

Marketing je kolikrát při práci až na druhé koleji. Vyselektujte si sociální sítě, které jsou pro vás užitečné a které nikoliv, naplánujte si posty a možná konečně využijete instastories a youtube. Pište příběhy a konečně máte čas na smysluplné posty.

Livesport - Studio Reaktor

Livesport - Studio Reaktor


  • Zvážit jaké styly fotek budu fotit

Fotím co chci a co mě baví? Nebo nějaké služby omezím a některé přidám. Co nabídnout navíc jako novinku pro klienty, abych byl zajímavý?


  • Vzdělávat se

Máte zásobu videí, tutoriálů, online kurzů, i knih které jste odkládali kvůli nedostatku času? Teď je ta správná doba na to se ponořit a sbírat nové informace. Abyste po skončení zákazu vyletěli s novinkami.

 

Můžete si třeba poslechnout náš podcast, který vychází každý týden.

 




  • Projít finance a osekat zbytečné náklady

S karanténou souvisí i snížení zisků. Sice nám teď odpustili na půl roku sociální i zdravotní, ale to neznamená, že budeme bezhlavě utrácet. Projděte si vaše výdaje a vyškrtejte zbytečnosti. Opravdu potřebujete platit Netflix, HBO i Disney plus najednou, nestačí jedno?





  • Dodělat zakázky, zlepšovat se v retuši

Pokud vám na stole ležely nezpracované zakázky které nespěchaly, je dobrá doba dodělat všechny resty vůči klientům. Projděte zpětně emaily, jestli někomu nedlužíte odpověď. A zjistěte, jak na tom vaši klienti jsou. Co takhle ještě zkusit alternativní přístup k retuši Vašich starých fotek? 

 
Tatér Lukáš Poláček

Tatér Lukáš Poláček

 


  • Fotobanky

Mnoho lidí doporučuje fotit pro fotobanky. Pokud tam nemáte zaběhlý profil, tak neočekávejte šílené výdělky. Standardní příjem za jednu fotografii je 25 centů což je asi 5 korun.  Pokud ale nemáte co dělat, a počítáte každou korunu, tak to zkuste. Počítejte ale s tím, že u většiny fotobank musíte projít schvalovacím procesem než fotografie začnete přidávat.

Jedna z mých prvních produktových fotek - a taky jedna z nejkradenějších. (Nelegálně stažených)

Jedna z mých prvních produktových fotek - a taky jedna z nejkradenějších. (Nelegálně stažených)



  • Osobní projekty

Osobní projekty jsou něco, co byste měli dělat po celý rok. Ale zrovna teď je na to vhodná doba. Plánovali jste nafotit jídlo či produkty? Máte na to spoustu času a kdo ví třeba zrovna to vás posune zase o něco dál. Vždy je prostor pro zlepšení.

 
17-05-punch3038.jpg
 




  • Opravit a vyčistit vybavení

Projít si vybavení, uklidit skříně, zjistit co funguje a co nikoliv. Co je potřeba vyměnit, vyčistit. Pokud hodně cestujete, tak není naškodu vyčistit i auto.  Vše připravte tak abyste mohli vzít batoh a ihned vyrazit.




  • Odpočívat

Určitě si odpočiňte. Vše bylo rychlé a hektické, tak není na škodu si užít chvilku klidu. Ale dávejte si pozor, aby to nesklouzlo k nicnedělání.



Určitě najdete mnoho způsobů jak se posunou a co doma dělat. Jen nezapomeňtě, že vyhrají ti připravení.