Jak zaujmout na sítích? Cinemagrafem!

Možná je znáte z Harryho Pottera, pohyblivé fotky, které byly dříve jen v naší fantazii.

Cinemagrafy se od roku 2011 snaží prosadit na poli marketingu.


Neustále hledáme něco originálního čím bychom klienty a spotřebitele zaujali. Toto by mohla být cesta.

Cinemagraf je spíše hybridní fotografie, která spojuje to nejlepší z fotky s tím, že část je pohyblivá. Osobně mě na videu vadí, že k tomu abych dosáhl kvality fotky potřebuji opravdu dobrou techniku a hodně času. Toto je elegantní řešení které mě nadchlo k tomu abych se přiblížil ke světu videa a nabídl klientům i reklamním agenturám něco víc.


Dnešní spotřebitelé jsou zahlceni textem, obrázky i videi a většinou se snažíme získat jejich pozornost na zlomky vteřin. Cinemagrafy působí jako scroll stoppeři (při projíždění soc. sítí se nad nimi pozastavíte) a také mají větší proklikovost než fotografie a to je to co markeťáci hledají.


Skrz pohyb lze nejen přitáhnout pozornost ale i vyprávět příběh. Marketingové firmy se cinemagrafy zaznamenávají úspěch, v číslech říkají že minimální nárůst engagementu je větší o 35% a u těch úspěšných až o 110%. Nárůst se ještě zvyšuje pokud uživatelé mohou ihned kliknout na tlačítko číst více nebo koupit.


Kde všude se dají cinemagrafy využít:

  • V digitálu

  • Weby, landing pages, a blogy

  • Na Sociálních sítích

  • OOH (citylighty, billboardy)

Pro jakou oblast podnikání se to dá využít? Vlastně pro každou, fantazii se meze nekladou. Od hotelů kde se pohybují závěsy, květiny. Přes turismus, kde můžete rozpohybovat oblečení, moře či nebo. Po muzea, obchod s oblečením nebo filmový i knižní průmysl, kde rozpohybujete plakáty.

Cinemagraf se používá pro vyzdvihnutí speciálního momentu tím, že se izoluje v nepřetržitý pohyb. Nejen instagram jde tomu naproti, díky tomu že videa loopuje.  Například u šampaňského jsou to bublinky ve skleničce. Tím můžeme diváka navést do příběhu a ukázat na co se má soustředit. Cílem cinemagrafu je říci příběh a vtáhnout do děje.



Jejich výhoda je, že jsou bez audia tudíž nepůsobí i po delší době otravně.

Jsou levnější něž produkování videa ve stejné kvalitě a jejich dosahy jsou lepší. Co naši klienti často využívají, je že při postavení setu pro fotografii využijeme i nějaký pohyblivý  prvek, který je předem promyšlený. Tím se náklady na produkci cinemagrafů ještě snižují a klient tak dostává jak fotografii, která má široké využití tak i cinemagraf, který doplňuje kampaň.

Zaujaly vás cinemagrafy a chtěli byste vlastní? Nevájte nás kontaktovat.