Jak připravit hotel na focení. 1. část

Máte vybraného fotografa pro váš hotel a víte jaká místa v hotelu chcete fotit. Jak ale zajistit dokonalý výsledek? Hodně věcí se dá upravit ve photoshopu, ale i ten má omezené možnosti a pokud chceme, aby fotografie vypadala reálně, pak to chce malou přípravu. Ano většina věcí se dá upravit na místě, ale ztrácí se tak drahocenný čas.


Inspirace je klíčem.

Nebojte se říci fotografovi co se vám líbí, co vám funguje i co jste našli za inspiraci a rádi byste to realizovali.

Pro přesnější komunikaci je lepší si posílat fotky jako inspiraci, díky fotkám se tak bavíte konkrétně. Nejlépe nám funguje založená nástěnka na pinterestu kam si ukládáme návrhy a společně s klientem to poté konzultujeme.

Hotel Imperial, Praha

Hotel Imperial, Praha


Co se mi líbí u konkurence?

Nevadí se ani podívat na konkurenci. Máte svůj oblíbený hotel, který sledujete, nebo naopak který nenávídíte. Protože jednak můžete fotografovi ukázat, co se vám líbí ale i to co se vám nelíbí. Fotograf tak bude mít lepší představu o vašem vkusu. A uzpůsobí focení pro vás. Nezapomeňte také volit fotografa podle jeho stylu - neočekávejte, že fotograf, co fotí realitní fotografie odvede stejnou práci jako fotograf se specializací na architekturu a hotely.



Denní vs. noční focení. Jaké jsou rozdíly v přípravě?

Velké rozdíly mezi denním a nočním focení pro vás jako klienta nejsou. Důležité je rozhodnout dopředu zda se fotí denní, noční nebo obě fotografie. Pokud si nejste jisti jestli by vašemu hotelu slušely více denní nebo noční fotky, nebojte se zeptat. Ale zamyslete nad osvětlením pokoje, Pokud je v pokoji jen jedno mdlé světlo, moc dobře noční fotografie nevyzní. Ale naopak pokud jsou k dispozici lampičky a designer si s osvětlením vyhrál, tak proč to nezkusit. U nočních fotografií ale velkou roli hraje barevná teplota žárovek - pokud je v místnosti několik různě barevných zdrojů světla, fotografie nedopadne dobře.

Grand Hyatt Doha, Qatar

Grand Hyatt Doha, Qatar

Focení architektury versus lifestyle focení.

U lifestyle fotografií jsme hodně limitování počasím. Je zde lepší provést scout day. Kdy se podíváme na lokace a určí se čas focení. Dále musí být k dispozici modelové a vhodně oblečení. Vždy se vyplatí mít k dispozici vizážistku a hairstylistku. Oproti architektonickým fotografiím se lifestyle fotek nestihne za den vyfotit takové množství.  Vše však záleží na připravenosti.




Ukažte i hotel z venku.

Denní nebo noční fotografie. Často se fotí obě varianty. Stejně jako u interiéru, zkontrolujte osvětlení a úklid před hotelem. Pokud jste na rušné ulici, je lepší fotit brzo ráno, kdy je nejméně turistů a také je méně aut před hotelem. Pokud to lze, zkuste si před hotelem udělat na focení prostor bez aut. Pokud to možné není, počítejte s tím, že na fotce auta budou.

Hotel Kings Court, Praha

Hotel Kings Court, Praha

Kdy fotit s modelem.

Fotografie hotelu s modelem mají své místo. Jsou výborné pro sociální sítě, marketingové materiály, doplňkové fotografie na web, jako úvodní fotografie nebo jako inspiraci co lze u vás všechno dělat a zažít. Focení s modelem vyžaduje více příprav. Nejprve najít modela, makeup, styling, naplánuje se místo focení a čas focení. Ale tato práce navíc se vyplatí.

Hotel Volarik, Mikulov

Hotel Volarik, Mikulov


Buďte u focení.

Pokud to je možné buďte u focení, alespoň na začátku. I když si najmete profesionálního fotografa hotelů, ukažte mu co je pro vás důležité, co musí být vidět. Uvidíte rovnou co lze vyfotit a co technika již nedovoluje. Vyhnete se tak nepříjemnému překvapení, že fotograf zvolil jiné úhly než jste si představovali.

A samozřejmě víc lidí víc vidí a můžete upozornit na drobnosti, které vám vadí.


Jak vidíte není toho moc, jsou to spíše drobnosti, které urychlí focení a umožní fotografovi a jeho týmu se soustředit na jiné, důležité věci. Pokud si nejste jisti co a jak připravit neváhejte se obrátit na fotografa a určitě vám poradí. Přejeme krásné a bezproblémové focení.

V případě dotazů se na nás neváhejte obrátit.