Jak na profesionální fotografie architektury?


18-22-Moods-day2-spa2.JPG
 

Profesionální fotografie architektury mají prostor prodat a upoutat pozornost potenciálních klientů. Investovali jste statisíce do nádherných interiérů a fotografie by to měly vystihnout.

Kde ale získat takové fotografie pokud nemáte rozpočet na fotografa, chcete fotky rychle nebo potřebujete neustálý obsah na sociální sítě? Ukážeme pár triků jak si fotografie nafotit sami, aby vypadaly jako od profesionála.


 

Čím fotit, co potřebujete k dokonalé architektonické fotce? 

Nejsem zastánce toho, že bez nejdražší techniky dobrou fotografii nevyfotíte. Jen jsou limity jakou výslednou fotografii jste schopni udělat. Bez Foťáku nebo chytrého telefonu, který umožňuje fotit to nejde. Pakliže to myslíte s fotografováním architektury vážně budete potřebovat stativ. A pro dokonalou fotku i světlo. Zvolíte-li focení telefonem, pak doporučuji fotit přes aplikaci Lightroom, která umožňuje ovládání foťáku.

Fotografie architektury: Mobil nebo fotoaparát?

Nejlepší fotoaparát je ten, který máte u sebe. A proto nevadí pokud se rozhodnete fotit chytrým telefonem. Jediné čím jste limitováni jsou technické možnosti vaší techniky. 

Samozřejmě platí že zrcadlovka je nejlepší volbou pokud to myslíte s focením architektury vážně. Ale pro obsah na sociální sítě vám stačí telefon.

18-44-Neva-Exterier.JPG


Bez plánu to nejde.

Stejně jako bez fotoaparátu nelze fotit bez plánu. Promyslete kde chcete fotografie prezentovat. Tím určíte jestli budou fotografie na výšku nebo na šířku. Kdo je vaše cílová skupina. Jestli chcete fotografie náladové, čisté nebo designové. Chcete aby bylo slunečno nebo zataženo. Dovolí vám technika focení i v noci, nebo preferujete fotky denní. Jaký je rozdíl v denní době se můžete podívat zde. Chcete divákům sdělit něco konkrétního skrz fotku?

 





Zvolte úhel, fotografie architektury neukazuje všechno.

Úhel určuje co divákům ukážeme a na co chceme upozornit. Při focení interiéru si místnost prohlédněte a promyslete co je tam zajímavé a jedinečné. A právě to ukažte. Nemusíte ukázat všechno, snažíte se navodit atmosféru a vyvolat pocit, že právě u vás mají lidé touhu zůstat nebo si prostor koupit.


Méně je někdy více. Ukažte detaily a struktury.

Krásné prostory nejsou všechno. Klienty zajímá i v jakém povlečení budou spát. Ukažte strukturu látky, detail tapety. Místu tím vdechnete luxusní atmosféru. A divák pocítí nutnost se dotknout. 



Výhled může být strašák i přítel.

Ne každý prostor má výhled na Pražský Hrad, může se stát že z okna vidíte do vnitrobloku. Zde musíte rozhodnout zda výhled ukázat či to bude na škodu. Bohužel můžete narazit na limit techniky, kdy sice vidíte vnitřek, ale venek není vidět anebo naopak. Můžete to vyřešit tím, že vyfotíte jen výhled. Někdy pomůže technika HDR nebo profesionální fotograf architektury.

jirilizler-Astoria-Vyhled.jpg

Světla mohou vytvořit z domu domov.

Před focením se musíte rozhodnout zda světla v prostoru rozsvítíte a nebo necháte zhasnutá. Chcete-li vyvolat pocit domova, jsou rozsvícená světla dobrou volbou. Před focením architektonických fotografií si zkontrolujte, zda všechny žárovky svítí a že mají stejnou teplotu. Pokud vám technika dovolí a fotíte v noci, pak světla nechte svítit.

Dekorace dodají na zabydlenosti.

Květiny, polštářky, deky, časopisy i knihy. To vše dodává na zabydlenosti. Pokud ale fotíte hotelový pokoj, promyslete co ukázat, protože se může stát, že vás host poté bude vyžadovat takové vybavení pokoje. U focení bytu se nebojte přidat na stolek jídlo a nápoje. Rozhodnutí pohodit oblečení či boty necháme na vás, ale musí to být uspořádaný nepořádek.

Nebojte se lidí a zvířat, oživte fotku a vyprávějte příběh.

Jsou případy, kdy přidání lidí do architektonických fotografií změní pohled na prostor. Můžete tak ukázat jak prostor funguje nebo navodit atmosféru. Jediné na co si musíte dát pozor je svolení modela s focením neboli model release.

jirilizler-pt-kitchendog.jpg


Pravidla porušujte, ale jsou taková, která ne.

Symetrie táhne oko, linie budov navedou oko tam kam chceme. Všímejte si drobností a vybírejte úhel podle pocitu. nebojte se porušovat pravidla, ale jsou taková která by se porušovat neměla. Zdi musí být rovné. Pokud architekt naprojektoval rovný dům, měli byste i vy dodržet rovné zdi, které se nekácejí. 


Fotka bez postprodukce je jako nedopečený dort.

Již máte fotku architektury v telefonu nebo ve foťáku, ale před tím než ji ukážete světu byste ji měli upravit, alespoň pomocí filtrů. Pro úpravu doporučuji Lightroom, a to jak pro telefon tak pro PC. Zkontrolujete si rovné zdi. Pokud nejste v postprodukci zběhlí, využijte filtry a presety, které program nabízí a případně si je upravte podle oka. 

Kdy si zaplatit profesionálního fotografa architektury?

Nastanou však chvíle, kdy je lepší si najmout fotografa architektury. Například když potřebujete větší rozlišení fotografií, chcete fotit interiér v noci nebo potřebujete profesionální přístup či uspořit čas.

Jak si vybrat fotografa architektury a na co si dát pozor se můžete dočíst zde.





 

Jako u všeho platí, že musíte zkoušet a hledat, analyzovat a opět zkoušet. Pokud si nejste jisti jak to fotky správně uchopit nebo potřebujete radu, neváhejte se nám ozvat.